Nieuws

Pasen in Porto Santo

https://www.facebook.com/vivaportosanto/videos/602755826724685/

Arts en Auto

https://www.artsenauto.nl/eeuwigdurende-lente-op-porto-santo/ 


Ontdek Porto Santo

Porto Santo is eenvoudig zelf te ontdekken. Denk aan:

Bij diverse strandverkiezingen komt Porto Santo als één van de parels van Europa tevoorschijn. Al kennen weinigen het. In tegenstelling tot Madeira heeft dit eilandje ten oosten van het moedereiland wel een natuurlijk strand. En een interessante link met Columbus.

Mijn voeten zakken weg in het fijne zand. Ik slenter langs het negen kilometer lange gouden strand van Porto Santo. Zo moet Christoffel Columbus hier ook hebben gelopen, lang geleden. Dromend over onbekende bestemmingen, wat ik ook wel eens doe.

De geschriften verhalen over zijn leven. Columbus leefde hier twee jaar. En voordat hij aan zijn inmiddels wereldberoemde ontdekkingstochten begon. Zijn geest is nog te vinden in het huis waar hij woonde, dat tegenwoordig een museum is. 

Al snel blijkt dat er opvallend weinig bekend is over één van de grootste ontdekkingsreizigers ooit. Het is een man omgeven met raadsels, ook nu nog. Was hij de eerste die Amerika ontdekte of waren de Vikingen hem voor? Hoe zag hij er uit? Hoe kwam hij op het idee om te gaan reizen?

Wandelend over het goudgele strand denk ik na over de diverse legendes die hier de ronde doen. Dat hij over het strand van Porto Santo liep en drijfhout zag liggen. Of dat hij grote zaden zag liggen. Van boomsoorten die hij niet kende. En die moesten toch ergens vandaan komen, dit was het meest westelijke puntje van Europa destijds. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt ...

In de duinen loop ik langs talloze schelpen. Maar het zijn fossielen. Ze vertellen een ander verleden van Porto Santo. De zeebodem is hier veel vlakker dan bij Madeira bijvoorbeeld, waar de zeebodem steil naar beneden loopt. Door de vlakke bodem groeide hier zo'n 50 miljoen jaar veel koraal voor de kust. Wat door de jaren heen is vergaan. En tot fijn zand verworden. Iets waar toeristen dol op zijn. Madeira heeft officieel geen stranden, maar de overheid laat tegenwoordig zand invliegen voor een klein aantal kunstmatige strandjes.

De jeep lijkt wat 'over the top'. Zandpaden zijn er amper, de 'bergen' zijn net 400 meter hoog. Maar in de uithoeken van het eiland is het wel handig om bijvoorbeeld de rand van de rotsen te bereiken. Gids Maikel stuurt er lustig op los. Hij is verliefd op zijn eiland en iedereen mag het weten. Hij vertelt maar wat graag over de bezienswaardigheden, van de fraaie traditionele windmolens tot het saaie benzinestation. De enige op het eiland. Zijn passie is heerlijk om te ervaren.

Porto Santo is nog relatief onontdekt. Op het eiland van 14 bij 8 km leven zo'n 5.000 mensen. Die veelal in een gemoedelijke sfeer met elkaar leven. Iedereen kent iedereen. Al zijn er grootse plannen. Ik sta in een duinenrij, een verlaten deel van het strand. Hier heeft de trots van Portugal, Christiano Ronaldo, zijn zinnen op gezet.  

  Hij is geboren in Santo António, de grootste wijk van Funchal. De eerste club waar hij speelde was Andorinha. De stervoetballer van Real Madrid wil hier de komende jaren een luxueus hotel neer zetten. Hij waardeert de rust en ruimte van Porto Santo. En als vaardig strandvoetballer kent hij de potentie van het fijne zand.

Als ik rondloop zie ik in de verte Madeira liggen. Het ligt op zo'n 52 kilometer. Porto Santo treedt langzaam uit de schaduw van zijn grote broer. Zeker bij zonliefhebbers. Het eiland is de moeite waard om te ontdekken. Al zijn de tijden sinds Columbus erg veranderd. Tegenwoordig is het eenvoudig met de veerboot te bereiken. En met het vliegtuig zelfs vanuit de gehele wereld. 

Nog even denk ik aan Columbus zijn tijd, die wel heel anders was. Maar ook toen moet het wel extreem boeiend zijn geweest. En als Ronaldo zijn plannen door zet, breekt er een nieuwe tijd aan voor de inwoners van Porto Santo. Die ook wel boeiend zal zijn.


Paradijselijk Porto Santo

Madeira is een perfecte vakantiebestemming, tenzij je op zoek bent naar gouden zandstranden – die zijn er niet. De strandjes bestaan uit kiezels of lavazand. Behalve Praia da Calheta, daar zijn zandstranden gecreëerd met zacht zand uit Afrika. Liever het echte werk? maak een boottocht (misschien zwemt er onderweg een walvis langs, of dartelende dolfijnen) naar Porto Santo. Dit dunbevolkte eiland heeft zonder twijfel het mooiste strand van europa. Aan het zand worden bovendien heilzame krachten toegedicht.

Uit Libelle Reizen


Porto Santo, het hele jaar door.  Strand, sport, rust en natuur.

Porto Santo is gezegend met een heerlijk klimaat, zelfs in de wintermaanden; het is dus altijd een prettig toevluchtsoord vanuit de kou van Noord-Europa. Het eiland komt echter pas tot leven tijdens de zomermaanden als de Portugese vakantiegangers van het vasteland naar de stranden trekken.

Er zijn twee transportmogelijkheden naar het eiland. Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Lissabon en Oporto en er zijn dagelijkse vluchten vanaf buureiland Madeira. Daarnaast biedt de veerboot van Porto Santo een dagelijkse verbinding vanaf Madeira, een tocht die ongeveer twee uur duurt. De veerboot biedt veel voorzieningen die u helpen de tijd door te komen tijdens de reis, waaronder restaurants, bars, winkels, een multimediaruimte, een spelletjeskamer voor kinderen, een bioscoop, een televisiekamer en douches op het dek als u zich na een paar uur zonnebaden op het dek wilt opfrissen.

Er is geen labyrint van snelwegen op Porto Santo, maar de weggetjes en kronkelende straatjes die de meeste bebouwde gebieden sieren, zorgen ervoor dat u in Porto Santo prima uw weg kunt vinden. Er is wel een goede infrastructuur en de wegbewijzering is ook prima waardoor het eenvoudig en prettig rijden is en u bijna niet kunt verdwalen. Er is een duidelijk zichtbare verkeerstoename in de zomermaanden als de vakantiegangers van Madeira met hun auto naar het eiland komen en er meer huurauto's zijn, maar het verkeer rijdt goed door en u kunt overal eenvoudig een parkeerplaats vinden. Het openbaar vervoer is zeer betrouwbaar en dekt het stadscentrum en de hotelgebieden. Er zijn sightseeingbussen beschikbaar voor mooie excursies over het eiland. Taxi’s zijn betrouwbaar en omdat de meeste taxichauffeurs het eiland op hun duimpje kennen, doen zij ook vaak dienst als gids en bieden rondleidingen over het eiland.

Porto Santo komt echt tot leven op 23 en 24 juni tijdens de São João-festiviteiten ter ere van de beschermheilige van het eiland. De inwoners van Porto Santo denken graag dat de folkloristische, culturele en sportieve evenementen die deze twee dagen plaatsvinden een groot deel van hun identiteit onthullen. De vieringen duren twee dagen en bereiken het hoogtepunt op de 23e. Dan trekken indrukwekkende praalwagens vergezeld van de dansende bevolking die zich in typische kostuums hebben gehesen door de straten.

Het feest gaat door in augustus met de religieuze festivals van Nossa Senhora da Graça (Onze Lieve Vrouwe van Genade) op de 14e en 15e en Nossa Senhora da Piedade (Onze Lieve Vrouwe van de Vroomheid) op de 30e en 31e. Hoewel beide festivals een diep religieuze betekenis hebben, lopen ze beide uit op geanimeerde straatfeesten die de hele nacht duren. Eind augustus vindt het festival van de druivenoogst (Festas das Vindimas) plaats. Dit feest heeft in de loop der jaren enorm aan populariteit gewonnen. De laatste 3 dagen van augustus krijgen bezoekers alle druivensoorten te zien die op Porto Santo worden verbouwd en er zijn wijnproefevenementen, demonstraties van het lokale proces van wijn maken, tentoonstellingen van wijnstokgerelateerd gereedschap en benodigde instrumenten, en dat alles op de klanken van traditionele muziek.

Kerstmis en Nieuwjaarvieringen duren tot de Twaalfde Nacht met nachtenlange vieringen inclusief bezoeken aan huis om de kerststallen te bewonderen. Op 15 januari wordt Sint Amaro herdacht en wordt er de hele nacht gedanst en gezongen.